Ulat rumbia atau dikenali sebagai Butod di Sabah ialah sejenis ulat yang makan dan tinggal di dalam pokok rumbia.
Ulat rumbia biasanya memakan batang rumbia yang reput. Bagi penggemar makanan eksotik dan kaum Kadazan-Dusun di Sabah, ulat rumbia adalah makanan yang istimewa kerana mempunyai khasiat protien yang tinggi. Proses untuk mendapatkan ulat rumbia ini bukanlah mudah kerana pokok rumbia mestilah ditebang terlebih dahulu untuk dijadikan tempat bertelur oleh "indungnya".
.
Proses ini biasanya memakan masa kira-kira sebulan atau lebih selepas pokok rumbia atau "polod" ditebang. Kita biasanya akan mengetahui batang rumbia itu mempunyai "butod" dengan cara mendengar atau melihat adanya "indung" berterbangan di kawasan itu. Ulat rumbia biasanya akan mengeluarkan bunyi apabila memakan batang rumbia tadi.
Ulat rumbia ini bolehlah dimakan mentah-menta tetapi harus dibersihkan terlebih dahulu atau dimasak. Biasanya ulat rumbia akan ditumis dengan minyak sehingalah garing. Ulat rumbia yang telah dimasak sangat sedap dihidangkan dengan nasi panas.
Di Sabah, terdapat Pesta Rumbia yang hanya diadakan setahun sekali di Pekan Kuala Penyu. Ianya juga boleh dimasak bersama sayur daun.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan