1. Resepi Biskut Daisy
Bahan-Bahan:
Bahan topping:
160 gm mentega
160 gm tepung gandum
60 gm gula aising
60 gm tepung gandum
2 sudu kecil pes strawberi 250 gm mentega
60 gm gula aising
220 gm tepung gandum
240 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
Cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung dan gaul sebati hingga manjadi doh. Canai dan terap.
3. Untuk topping, pukul mentega dan gula hingga sebati.
4. Masukkan pes strawberi dan tepung.
5. Uli hingga menjadi doh lembut.
6. Masukkan ke dalam nozel dan picitkan ke atas doh yang sudah diterap tadi.
Bahan topping:
160 gm mentega
160 gm tepung gandum
60 gm gula aising
60 gm tepung gandum
2 sudu kecil pes strawberi 250 gm mentega
60 gm gula aising
220 gm tepung gandum
240 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
Cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung dan gaul sebati hingga manjadi doh. Canai dan terap.
3. Untuk topping, pukul mentega dan gula hingga sebati.
4. Masukkan pes strawberi dan tepung.
5. Uli hingga menjadi doh lembut.
6. Masukkan ke dalam nozel dan picitkan ke atas doh yang sudah diterap tadi.
2. Resepi Biskut Angry Bird
Bahan-bahan
130gm mentega (saya guna brand Farm Cow)
60gm gula aising
1 biji kuning telur
120gm tepung gandum
30gm tepung kanji
50gm tepung beras
1 sudu teh pes strawberi
Biji bijan hitam (secukupnya)
Pewarna coklat dan toothpicks
Gula-gula hiasan bentuk hati (secukupnya)
Cara-cara
1. Tepung gandum, tepung kanji dan tepung beras pulut diayak bersama.
2. Gaul mentega, gula aising dan kuning telur hingga sebati dan masukkan tepung tadi. Uli hingga menjadi doh.
3. Asingkan 30gm dari doh tadi dan biarkan dengan warna asal. Doh selebihnya di tambahkan dengan pes strawberi dan uli hingga sebati
4. Ambil sesudu teh rata doh berwarna (saya gunakan sudu sukatan cecair khas), bentukkan kepada segitiga.
5. Bakar biskut dengan kepanasan 120°C selama 20-25 minit. Sejukkan sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
130gm mentega (saya guna brand Farm Cow)
60gm gula aising
1 biji kuning telur
120gm tepung gandum
30gm tepung kanji
50gm tepung beras
1 sudu teh pes strawberi
Biji bijan hitam (secukupnya)
Pewarna coklat dan toothpicks
Gula-gula hiasan bentuk hati (secukupnya)
Cara-cara
1. Tepung gandum, tepung kanji dan tepung beras pulut diayak bersama.
2. Gaul mentega, gula aising dan kuning telur hingga sebati dan masukkan tepung tadi. Uli hingga menjadi doh.
3. Asingkan 30gm dari doh tadi dan biarkan dengan warna asal. Doh selebihnya di tambahkan dengan pes strawberi dan uli hingga sebati
4. Ambil sesudu teh rata doh berwarna (saya gunakan sudu sukatan cecair khas), bentukkan kepada segitiga.
5. Bakar biskut dengan kepanasan 120°C selama 20-25 minit. Sejukkan sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
3. Resepi Biskut Bintang Kejora
BAHAN-BAHANNYA :
110 gram mentega berkualiti tinggi (S.C.S, Anchor atau Golden Churn)
110 gram tepung gandum*
50 gram gula aising*
50 gram tepung kastard*
30 gram quaker oat, kisar halus*
30 gram nestum, kisar halus*
30 gram coffemate*(*A)
2 kuning telur
1/4 camca teh esen vanilla
BAHAN HIASAN :
Honey star secukupnya
Kuning telur untuk disapu
CARA MEMBUATNYA :
Putar mentega dengan gula aising hingga rata. Tambah kuning telur dan putar rata. Perlahan kan kelajuan, masukkan esen vanilla, dan juga bahan (*A), sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Gaul rata dan ketepikan sebentar.
Bahagi doh kepada 3 bahagian. Ambil satu bahagian, canai antara 2 keping plastik bersih setebal 0.5 cm, terap dengan acuan bentuk bintang. Alih dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
Sapu kuning telur pada permukaan biskut dan hias dengan 1 biji honey star (berbentuk bintang) tekan sedikit. Buat hingga selesai.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing2.
Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...selamat mencuba untuk semua.
110 gram mentega berkualiti tinggi (S.C.S, Anchor atau Golden Churn)
110 gram tepung gandum*
50 gram gula aising*
50 gram tepung kastard*
30 gram quaker oat, kisar halus*
30 gram nestum, kisar halus*
30 gram coffemate*(*A)
2 kuning telur
1/4 camca teh esen vanilla
BAHAN HIASAN :
Honey star secukupnya
Kuning telur untuk disapu
CARA MEMBUATNYA :
Putar mentega dengan gula aising hingga rata. Tambah kuning telur dan putar rata. Perlahan kan kelajuan, masukkan esen vanilla, dan juga bahan (*A), sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Gaul rata dan ketepikan sebentar.
Bahagi doh kepada 3 bahagian. Ambil satu bahagian, canai antara 2 keping plastik bersih setebal 0.5 cm, terap dengan acuan bentuk bintang. Alih dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
Sapu kuning telur pada permukaan biskut dan hias dengan 1 biji honey star (berbentuk bintang) tekan sedikit. Buat hingga selesai.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing2.
Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...selamat mencuba untuk semua.
4. Resepi Biskut Ayam
Bahan-Bahan:
100 gm tepung gandum
1 kiub pati ayam
60 gm mentega
100 gm kentang berperisa ayam (potato crips), dihancurkan 1 biji kuning telur
2 camca besar susu segar
1 camca besar susu segar (untuk disapu)
2 camca besar bijan
Cara:
Ayak tepung ke dalam mangkuk. Gaul dan ramaskan pati ayam bersama mentega hingga rata. Masukkan serbuk kentang, telur dan susu. Uli menjadi doh. Bungkus adunan dengan plastik dan simpan 30 minit di dalam peti sejuk. Kemudian canai doh dan potong segi empat 2 cm. Susun di atas dulang bakar yang dilengser dengan sedikit mentega. Sapu sedikit susu di atas adunan dan tabur bijan. Bakar pada suhu 190'C hingga keperangan.
100 gm tepung gandum
1 kiub pati ayam
60 gm mentega
100 gm kentang berperisa ayam (potato crips), dihancurkan 1 biji kuning telur
2 camca besar susu segar
1 camca besar susu segar (untuk disapu)
2 camca besar bijan
Cara:
Ayak tepung ke dalam mangkuk. Gaul dan ramaskan pati ayam bersama mentega hingga rata. Masukkan serbuk kentang, telur dan susu. Uli menjadi doh. Bungkus adunan dengan plastik dan simpan 30 minit di dalam peti sejuk. Kemudian canai doh dan potong segi empat 2 cm. Susun di atas dulang bakar yang dilengser dengan sedikit mentega. Sapu sedikit susu di atas adunan dan tabur bijan. Bakar pada suhu 190'C hingga keperangan.
5. Resepi Biskut Dahlia
Bahan-bahan
3 biji merah telur
2 biji putih telur
2 sudu besar susu pekat manis
1 tin tepung jagung
2 cawan tepung gandum
2 cawan mentega
2 ½ cawan gula halus
½ sudu kecil serbuk penaik
Cara Penyediaan
Pukul telur bersama gula halus sampai naik. Tepung jagung dan tepung gandum digaul, masukkan mentega, serbuk penaik, telur, susu dan vanila. Uli kesemuanya sampai lembut kemudian terap. Bakar
3 biji merah telur
2 biji putih telur
2 sudu besar susu pekat manis
1 tin tepung jagung
2 cawan tepung gandum
2 cawan mentega
2 ½ cawan gula halus
½ sudu kecil serbuk penaik
Cara Penyediaan
Pukul telur bersama gula halus sampai naik. Tepung jagung dan tepung gandum digaul, masukkan mentega, serbuk penaik, telur, susu dan vanila. Uli kesemuanya sampai lembut kemudian terap. Bakar
6. Resepi Biskut Epal
BAHAN-BAHAN:
220 gm tepung gandum
200 gm tepung jagung
200 gm coklat urai
80 gm kelapa kering
1/8 sudu kecil esen epal
250 gm mentega
170 gm gula
4 biji kuning telur
2 biji kuning telur ( untuk hiasan )
Coklat urai dan kelapa kering ( untuk hiasan )
CARA:
1) Adunkan gula, metega, esen epal dan kuning telur hingga sebati.
2) Tepung gandum dan tepung jagung dicampur hingga rata kemudian dimasukkan sedikit-sedikit sambil dikacau hingga sebati.
3) Masukkan coklat urai dan kelapa kering kemudian digaul dan diuli hingga menjadi doh yang lembut sebelum dicanai dan diterap dengan acuan penerap bentuk epal.
4) Susun dalam dulang pembakar yang sudah digriskan kemudian sapu kuning telur dan taburkan coklat urai ke atasnya sebelum dibakar dalam ketuhar pada suhu 155C selama 20-25 minit.
5) Bila sudah masak,biarkan betul-betul sejuk baru disimpan didalam bekas kedap udara.
220 gm tepung gandum
200 gm tepung jagung
200 gm coklat urai
80 gm kelapa kering
1/8 sudu kecil esen epal
250 gm mentega
170 gm gula
4 biji kuning telur
2 biji kuning telur ( untuk hiasan )
Coklat urai dan kelapa kering ( untuk hiasan )
CARA:
1) Adunkan gula, metega, esen epal dan kuning telur hingga sebati.
2) Tepung gandum dan tepung jagung dicampur hingga rata kemudian dimasukkan sedikit-sedikit sambil dikacau hingga sebati.
3) Masukkan coklat urai dan kelapa kering kemudian digaul dan diuli hingga menjadi doh yang lembut sebelum dicanai dan diterap dengan acuan penerap bentuk epal.
4) Susun dalam dulang pembakar yang sudah digriskan kemudian sapu kuning telur dan taburkan coklat urai ke atasnya sebelum dibakar dalam ketuhar pada suhu 155C selama 20-25 minit.
5) Bila sudah masak,biarkan betul-betul sejuk baru disimpan didalam bekas kedap udara.
7. Resepi Biskut Halia
Bahan-Bahan:
2 ½ cawan tepung gandum
1 camca teh halia (dikisar)
125 gm mentega 1 cawan gula perang (dikisar)
½ cawan air panas
1 camca besar madu
Cara:
1. Satukan semua bahan kecuali air panas dan madu. Gaul ramas hingga menjadi serbuk roti.
2. Lubangkan di tengah-tengah adunan, masukkan air panas dan madu. Gaul lagi hingga sebati dan menjadi adunan lembut.
3. Ambil sejemput adunan, bulatkan dan tekan sedikit sebesar syiling 20 sen. Bakar selama 12 minit pada suhu 125 darjah Celcius.
2 ½ cawan tepung gandum
1 camca teh halia (dikisar)
125 gm mentega 1 cawan gula perang (dikisar)
½ cawan air panas
1 camca besar madu
Cara:
1. Satukan semua bahan kecuali air panas dan madu. Gaul ramas hingga menjadi serbuk roti.
2. Lubangkan di tengah-tengah adunan, masukkan air panas dan madu. Gaul lagi hingga sebati dan menjadi adunan lembut.
3. Ambil sejemput adunan, bulatkan dan tekan sedikit sebesar syiling 20 sen. Bakar selama 12 minit pada suhu 125 darjah Celcius.
8. Resepi Biskut Jagung
Bahan-bahan:
90gm gula aising (su guna 70gm shj)
150gm butter @ marjerin
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanilla
170gm tepung gandum
100gm tepung jagung
1/2 tsp baking powder
Jem secukupnya (boleh guna jem strawberi)
Cara-caranya.
1. Ayak tepung gandum,tepung jagung dan baking powder.
2. Pukul gula aising,butter dan telur sehingga sebati.
3. Campurkan esen vanila dan kacau rata.
4. Kemudian campurkan tepung dan uli sehingga menjadi doh.
5. Simpan didalam bekas kedap udara sementara membentuknya.
6. Bakar 180'C selama 20 minit.
7. Sapukan jem pada biskut ketika ia masih panas dan tangkupkan dua.
90gm gula aising (su guna 70gm shj)
150gm butter @ marjerin
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanilla
170gm tepung gandum
100gm tepung jagung
1/2 tsp baking powder
Jem secukupnya (boleh guna jem strawberi)
Cara-caranya.
1. Ayak tepung gandum,tepung jagung dan baking powder.
2. Pukul gula aising,butter dan telur sehingga sebati.
3. Campurkan esen vanila dan kacau rata.
4. Kemudian campurkan tepung dan uli sehingga menjadi doh.
5. Simpan didalam bekas kedap udara sementara membentuknya.
6. Bakar 180'C selama 20 minit.
7. Sapukan jem pada biskut ketika ia masih panas dan tangkupkan dua.
9. Biskut Lemon
BAHAN-BAHAN:
250 gm mentega tanpa garam
2 cawan gula
1 biji telur gred A
1/2 cawan krim masam
3 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil garam
2 sudu besar parutan kulit lemon
Kismis sebagai hiasan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 1800C. Sediakan dulang pembakar.
2. Pukul mentega dan gula sehingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi kemudian masukkan pula krim masam.
4. Di dalam mangkuk sederhana besar, ayak tepung bersama serbuk penaik dan garam.
5. Gaulkan campuran tepung ke dalam mentega.
6. Apabila sudah sebati, masukkan parutan lemon. Bentukkan mengikut kesukaan.
7. Bakar selama 15 hingga 20 minit sehingga masak.
250 gm mentega tanpa garam
2 cawan gula
1 biji telur gred A
1/2 cawan krim masam
3 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil garam
2 sudu besar parutan kulit lemon
Kismis sebagai hiasan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 1800C. Sediakan dulang pembakar.
2. Pukul mentega dan gula sehingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi kemudian masukkan pula krim masam.
4. Di dalam mangkuk sederhana besar, ayak tepung bersama serbuk penaik dan garam.
5. Gaulkan campuran tepung ke dalam mentega.
6. Apabila sudah sebati, masukkan parutan lemon. Bentukkan mengikut kesukaan.
7. Bakar selama 15 hingga 20 minit sehingga masak.
10. Resepi Biskut Tembikai
Bahan-bahan:
150 g gula kastor
250 g mentega
1 biji kuning telur Gred C
1 sudu besar susu pekat
290-320 g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
sedikit pewarna merah dan hijau
2-3 sudu besar bijan hitam
Paper cups
Cara membuatnya
Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam.
Uli perlahan menjadi doh.
Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
Canai doh hijau setebal 3 mm kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya) .
Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar.
Bakar pada suhu 160 C selama 20-25 min atau hingga masak.
150 g gula kastor
250 g mentega
1 biji kuning telur Gred C
1 sudu besar susu pekat
290-320 g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
sedikit pewarna merah dan hijau
2-3 sudu besar bijan hitam
Paper cups
Cara membuatnya
Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam.
Uli perlahan menjadi doh.
Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
Canai doh hijau setebal 3 mm kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya) .
Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar.
Bakar pada suhu 160 C selama 20-25 min atau hingga masak.
SELAMAT MENCUBA RESIPI INI
Tiada ulasan:
Catat Ulasan