KLIK.. Peluang Anda

Khamis, 10 Julai 2014

Lada Putih Sabah



Lada Putih Sabah atau pun dalam bahasa tempatan bagi masyarakat Dusun dipanggil " Lado Topurak" atau "Langayung". Walaupun rasanya pedas namun ianya amat digemari oleh masyarakat dusun.

Pelbagai cara untuk membuat hidangan ini namun yang paling popular adalah Ikan Masin campur Lada Putih.



Salah satu sayur yang digemari bagi masyarakat sabah terutamanya Dusun adalah "Sayur Campur" dan lada putih adalah bahan penting dalam memasak sayur campur, tanpa lada putih ini sayur campur tidaklah sempurna.



Namun dalam masakan-masakan lain bagi mereka yang penggemar masakan pedas bolehlah mencampurkan lada putih ini.


( Ayam Campur Lada Putih)


( Udang Campur Lada Putih )


( Sayur Manis Campur Lada Putih )

Bagi masyarakat Dusun yang menggemari Jeruk Ikan Pedas maka bolehlah mencampurkan Lada Putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cerita-Cerita Menarik